Besplatna Sterilizacija Napuštenih i Vlasničkih Pasa

26/05/2019 0
psi_lutalice.jpg

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH, uz angažman partnerskih veterinarskih klinika i odobrenjem relevantnih institucija, finansira i koordinira Program masovne sterilizacije napuštenih pasa i besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa. Veterinarska stanica “RUDIĆ” Mrkonjić Grad  je ovlašteni partner Fondacije Dogs Trust za ovaj program na području Opštine Mrkonjić Grad, regija Banja Luka.

 

Fondacija Dogs Trust putem svog predstavništva u BiH od 2012. godine nastoji podržati lokalne vlasti i zajednice da putem dosljedne provedbe državnog Zakona o zaštitu i dobrobiti životinja uspostave efikasan i human Sistem za upravljanje populacijom pasa koji bi sigurno doveo do trajnog rješenja problema sa napuštenim psima tako da se više ne ponovi.
Dogs Trust kreira, finansira i koordinira programe koji se provode uz angažman i u saradnji sa loklanim partnerima,  poštujući sve lokalne legislative, te uz odobrenje lokalnih vlasti. Na području regije Banja Luka, Opština Mrkonjić Grad Veterinarska stanica “RUDIĆ” je ovlašteni lokalni partner, gdje možete besplatno dobiti ovu uslugu.

Kada se može koristiti usluga besplatne sterilizacije?

Uslugu besplatne sterilizacije, možete koristiti u našoj Veterinarskoj stanici “RUDIĆ” tokom perioda od 11.02 do 31.07. nanon čega slijedi kratka ljetna pauza, a potom se proces nastavlja od 02.09. do 31.12.

Šta uključuje paket besplatne sterilizacije?

Samo uz sterilizaciju, svaki pas u paketu dobije i dodatne tretmane:

  • vakcinu protiv bjesnila koja štiti i pse i zajednicu od ove opasne bolesti;
  • anti-parazitni tretman koji sprječava širenje zoonoza (bolesti koje se mogu prenijeti sa psa na čovjeka) uzrokovanih crijevnim parazitima,
  • mikročip, tj. dodatno i ušnu markicu za pse lutalice – uspostava Registra pasa je izuzetno važna za trajno rješavanje problema pasa lutalica, jer sankcioniranje neodgovornog vlasništva djeluje na sam korijen i uzrok problema.

Napomena: DODATNI TRETMANI SU BESPLATNI SAMO UZ STERILIZACIJU!

Sterilizacija/kastracija pasa je jedna od najefikasnijih humanih metoda upravljanja populacijom pasa jer zaustavlja dalju reprodukciju pasa i dotok novih legala na ulicu, te tako stabilizira njihovu populaciju. Ova metoda, u kombinaciji sa sankcionisanjem neodgovornog vlasništva čime se također sprečava dotok novih pas na ulice, ima direktni utjecaj na korijen problema.

Masovna sterilizacija napuštenih pasa provodi se po principu:
UHVATI – STERILIŠI – VAKCINIŠI – VRATI
Hvatači koje angažuju stanice a koji su prošli Dogs Trust obuku za humano hvatanje pasa i koriste opremu za humano hvatanje, po oporavku, vraćaju obrađene pse na lokaciju gdje su i uhvaćeni. Važno je napomenuti da to nije uvijek mjesto gdje pas najčešće boravi, jer napušteni psi često lutaju u potrazi za hranom.
Sterilizacija vlasničkih pasa sprečava neželjena legla pasa o kojima se vlasnik ne može brinuti, i koji često završei na ulici. Sterilizacija psa također može spriječiti neka oboljenja u kasnijoj dobi psa, a vlasniku pomoći da bez distrakcija koje izazivaju reproduktivni hormoni, bolje upravljaju svojim ljubimcima.

sterilizacija

Šta zapravo je sterilizacija/kastracija?

Sterilizacija/kastracija je rutinski zahvat potpunog hirurškog uklanjanja reproduktivnih organa psa u opštoj anesteziji, te kao najefikasnija humana metoda upravljanja populacijom pasa, sprečava nova legla pasa koja onda trpe okrutan život na ulici, nastavljaju ciklus reprodukcije već sa šest mjeseci starosti. Ako ne planirate registrovati uzgoj pasa, sterilizacija/ kastracija ljubimca je dio odgovornog vlasništva, baš kao i briga o zdravoj hrani, svježoj vodi i redovnoj fizičkoj aktivnosti. Ona može uzrokovati staloženije ponašanje psa koji više nije pod utjecajem reproduktivnih hormona, čineći ga time mnogo pogodnijim za porodicu i okolinu. Dodatno, sterilizacija/kastracija psa može spriječiti zdravstvene rizike za samog psa – kod ženki komplikacije koje uzrokuje skotnost kao što su potencijalno fatalnu upalu maternice ili karcinom mliječnih žlijezda, a kod mužjaka testikularni karcinom. Svi aspekti ponašanja pasa u tjeranju koji mogu prouzročiti probleme u ponašanju se mogu izbjeći ovom procedurom.

Najčešće dilema vlasnika pasa:

Mnogi misle da je za ženku najbolje da se bar jednom okoti prije sterilizacije. Da li je to istina? Ne, nije potrebno čekati prvi okot da bi se izvršila sterilizacija.
Hoće li se sterilisan/ kastriran pas ugojiti? Sterilisan/kastriran pas se neće ugojiti ako se zdravo i umjereno hrani i ima dovoljno vježbe.
Kada je pas spreman za sterilizaciju/kastraciju? Većina veterinara će sterilisati/kastrirati pse već u dobi od 4 mjeseca, mada se ova procedura može obaviti u bilo kojem dobu psa. Ako želite saznati više o sterilizaciji/kastraciji svog psa, najbolje je da o tome popričate s veterinarom.
Koliko je vremena potrebno da se pas oporavi nakon sterilizacije/kastracije? Prosječno vrijeme potpunog oporavka je oko 10 dana, ali to ovisi o svakom individualnom psu. Veterinar će Vam savjetovati kako da brinete o svom ljubimcu nakon procedure, kako bi se on što prije oporavio.

U kampanja sterilizacije, Dogs Trust angažuje lokalne veterinarska stanice koje moraju zadovoljiti određene kriterije Fondacije, te čiji stručnjaci prolaze Program usavršavanja koji Dogs Trust provodi u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Veterinarske stanice angažuju hvatače za humano hvatanje pasa tokom kampanja masovne sterilizacije. Hvatači su obučeni u metodama humanog hvatanja od strane Fondacie Dogs Trust, te koriste opremu za humano hvatanje pasa. Stanice takođe angažuju i Nezavisne monitore koje takođe prođu Dogs Trust obuku, a koji nakon vraćanja psa na njegovo stanište poslije sterilizacije, vrše nadzor da potvrde potpuni oporavak psa.

Kontaktirajte nas i zakažite intervenciju, na brojeve telefona naše ustanove:

Telefon: +387 (0) 50 280 050
Dežurni telefon: +387 65 614 792


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Logo Rudić white


Poslovne Jedinice


Veterinarska Stanica RUDIĆ
MRKONJIĆ GRAD
Veterinarska Ambulanta RUDIĆ
ŠIPOVO
Kontaktirajte Nas©Copyright Veterinarska stanica RUDIĆ 2019
Sva prava zaštićena
Product By mariolaWeb